Май2017 - Новини 2017

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Детски празник под надслов „Вече съм читател”
На 3 май от 10.15 часа в Заемната на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград се организира Детски празник под надслов „Вече съм читател” по повод предстоящата Национална библиотечна седмица 9 – 13 май 2017г.
Първокласниците от І „г” клас на Второ основно училище „Димитър Благоев” Благоевград с ръководител г-жа Дафинка Монева станаха читатели на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев”. Малчуганите получиха годишни читателски карти за библиотеката.
Библиотекар от отдела запозна децата фонда на отдела и с правилата за вземане на книги. Децата с радост разгледаха детските енциклопедии за животни и птици и хубавите книжки с детски приказки. Всеки първокласник си взе книжка за четене.
Детско утро под надслов „Празникът Гергьовден”
На 4 май от 15.30 ч. в Читалнята на Детски отдел се проведе Детско утро под надслов „Празникът Гергьовден” по повод Честване на празника Гергьовден – обявен за официален празник в Република България и за възпитаване на децата в българските традиции. Св. Георги е небесен покровител на българския народ, на 6 май се отбелязва Ден на храбростта и Българската армия, чества се и Празник на овчаря.
Тържеството бе посветено на Националната библиотечна седмица 2016г. и на професионалния празник на българския библиотекар (11 май).
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІ клас на ІІ ОУ „Д. Благоев” с ръководител г-жа Виолина Стойнева.
Библиотекар от Детския отдел разказа на децата за празника Гергьовден. Второкласниците бяха натъкмени с народни носии – момичетата с везани престилки, момчетата с алени пояси. Децата разказаха за народните традиции и рецитираха стихотворения за Св. Георги и празника Гергьовден от български поети. На учениците им бяха прожектирани кратките филмчета: „Свети Великомъченик Георги Победоносец” ( от библиотека Православно християнче), „ 6 май – Ден на храбростта и празник на българската армия” и „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден”.
Децата оцветиха картинки с лика на Св. Георги и на гергьовски агънца. С рисунките ще бъде направена изложба в библиотеката.

Екскурзия в библиотеката под надслов „Приятели на книгите”
На 12 май от 13.00 ч. в Заемната на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” се организира Екскурзия в библиотеката под надслов „Приятели на книгите” с второкласниците от ІІ „в” клас от ІІ Основно училище „Димитър Благоев” Благоевград с ръководител г-жа Десислава Стоилова.
Децата се запознаха с фонда на отдела от научно-популярни и художествени книги. Учениците получиха новите си годишни читателски карти по повод Национална библиотечна седмица 9 – 13 май 2017г. Всяко дете си взе книжки за четене у дома
На 11 и 12 май 2017 г. в Обучителния център на РБ"Д.Талев"-Благоевград се проведе обучение по "Визуална грамотност - основни умения и инструменти за съвременния библиотекар" за бибилотечни и информационни специалисти и експерти от Благоевград и региона. Водещата обучението г-жа Динка Х. Спировска-Велева - МА, МВА на Университета в Сиракуза, Ню Йорк запозна детайлно присъстващите с Визуалната грамотност -
набор от способности, които позволяват на човек
ефективно да намира, интерпретира, оценява, използва и създава
изображения и визуални материали. Уменията свързани с визуална
грамотност спомагат за разбиране и анализиране на контекста, културните,
етични, естетически, интелектуални и технически компоненти, допринасящи
в процеса на изграждане и използването на нагледните материали. Визуално
грамотният човек е не само критичен потребител на визуалните медии, но и
допринасящ компетентно към общо изграждащото се познание и култура. След дискусии и упражнения преминали в дух на сътрудничество, креативност и усъвършенстване на комуникативните и визуални умения специалистите получиха сертификати за преминат курс

Отдел "Изкуство" при Регионална библиотека "Д. Талев" - Благоевград и Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" отбелязаха 135 години от рождението на Маестро Георги Атанасов.
Библиотекар от отдела и ученичката Кр. Тачова запознаха учениците с живота и творчеството на големия композитор. Маестро Георги Атанасов е български композитор и диригент, представител на първото поколение български композитори и основател на българското оперно изкуство. Автор е на 6 опери, малки детски оперети песни, маршове, детски песнички, пиеси за пиано и др. Учениците с интерес слушаха оперите "Борислав" и "Гергана". Мил спомен за учениците навяха малките детски оперети "Златното момиче", "За птички" и "Самодивското изворче".
Екскурзия в библиотеката с представяне на детската книжка „Уличка Роза”
На 23 май от 10.30 в Читалнята на Детски отдел се проведе екскурзия в библиотеката с представяне на детската книжка „Уличка Роза” по случай предстоящия празник - 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Децата от ІІІ група – 6 годишни на ЦДГ № 8 „Вечерница” – Благоевград с ръководител г-жа Маскръчка посетиха Детския отдел на Регионална библиотека „Д. Талев”.
Библиотекар от отдела разказа на малчуганите предстоящия празник - 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и за възможностите за игра в Читалнята на Детския отдел – гледане на детски филми, редене на пъзели, оцветяване на картинки с приказни герои, слушане на аудио приказки и др.
От библиотеката подариха на малчуганите книжката „Уличка Роза” на Беноа Копи. Тя е издание на Европейски общности и е предназначена за най-малките деца.
Г-жа Маскръчка почете откъс от книжката „Уличка Роза” в библиотеката. На децата много им хареса. Книжката ги учи как да пресичат улицата безопасно и друга полезна за малките деца информация.
Детско утро под надслов „Празник на българската писменост”
На 23 май от 11.15 ч. в Читалнята на Детски отдел се проведе Детско утро под надслов „Празник на българската писменост” по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІІ ОУ „Д. Талев” с ръководител г-жа Мила Чолакова.
Библиотекар от отдела разказа на децата за Деня на св. Св. Кирил и Методий. / на 11 май 1851 г. се чества за първи път през Възраждането в Пловдив по инициатива на Найден Геров/.
На учениците бяха представени кратки филмчета за Житията на св. св. Кирил и Методий и за честването на празника им. Звуча и прекрасният химн на българската просвета - песента "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика – Панайот Пипков.
Децата получиха нови читателски карти за библиотеката и им бяха обяснени правилата за ползване на детска литература. Първокласниците щафетно прочетоха „Молбата на книгата” от осем пункта за запазване на книжките чисти и здрави.
Всяко дете си взе книжка за вкъщи.
„Учениците и книжните съкровища на библиотеката”
На 30 май от 10.30 ч. в Заемната на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” се организира Екскурзия в библиотеката с третокласници от V Средно училище „Георги Измирлиев” Благоевград с ръководител г-жа Анка Стоицова. На учениците бяха издадени годишни читателски карти за библиотеката по повод успешното завършване на учебната година. Всяко дете си взе книжки от препоръчителната литература за ІV клас четене у дома.
Детският отдел на Регионална библиотека "Димитър Талев" Благоевград организира тържества за завършването на учебната година. Днес ни посетиха три начални класа от ІІ ОУ "Димитър Благоев". Работим активно с тези ученици. Децата с радост се включват в библиотечните дейности. Учениците от втори и трети клас са наши читатели. Първокласниците изявиха желание да се запишат в библиотеката.
Екскурзия в библиотеката с ученици с ръководител г-жа Виолина Стойнева
На 31 май от 09.30 ч. в Заемната на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” се организира Екскурзия в библиотеката с второкласници от ІІ Основно училище „Димитър Благоев” Благоевград с ръководител г-жа Виолина Стойнева. На учениците бяха подновени годишните читателски карти за библиотеката по повод успешното завършване на учебната година. Всяко дете си взе книжки от препоръчителната литература за ІІІ клас четене у дома.
Лятно кино в библиотеката- прожекция на „Лукчо”
На 31 май от 10.30 ч. в Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” се организира лятно кино в библиотеката с първокласници от ІІ Основно училище „Димитър Благоев” Благоевград с ръководител г-жа Димитрина Андонова.
На децата бе прожектиран анимационният филм „Лукчо” по едноименното произведение на писателя Джани Родари по повод успешно завършване на учебната година.
Детско утро под надслов „Довиждане, училище”
На 31 май от 13.00 ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” се организира Детско утро под надслов „Довиждане, училище” с третокласници от ІІ Основно училище „Димитър Благоев” Благоевград с ръководител г-жа Екатерина Христова.
Учениците получиха своите бележници, грамоти за добра учебна дейност, подаръци книжки и др. Третокласниците получиха и новите годишните читателски карти за библиотеката по повод успешното завършване на учебната година.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню