Юни 2017 - Новини 2017

Отиване към съдържанието

Главно меню:

На 02.06.2017 г. от 13.30 ч. в зала "Изкуство", отдел "Читални", заедно с децата от Детско журналистическо студио към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и учениците от VIа и VIг от Трето ОУ "Д. Талев" отбелязаха 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. Децата от журналистическото студио изнесоха рецитал, посветен на Левски и проведоха викторина с шестокласниците, а домакините бяха подготвили изложба и мултимедийна презентация за живота и делото на великия българин.

Тържествен рецитал под надслов „Христо Ботев”
На 2 юни от 10.15 часа в Читалнята на Детски отдел се проведе Тържествен рецитал под надслов „Христо Ботев” по случай 141 г. от гибелта на Христо Ботев – български поет и революционер (2 юни 1876).
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” с ръководители г-жа Виолета Узунова и г-жа Надя Димитрова.
Г-жа Виолета Узунова разказаха на учениците за живота и творчеството на Ботев. Учениците представиха биографични сведения за Христо Ботев и рецитираха стихотворенията на поета „На прощаване”, „Хайдути” и др. Библиотекар от Детския отдел разказа на децата за превземането на кораба „Радецки” от Ботев и неговите четници и за героичната им гибел. Сподели с тях и за формите за признателност на поколенията към личността на Христо Ботев – за паметници, книги, картини посветени за него, за училища, улици, площади, които носят името на поета и революционера и за Ботевград. За финал на тържеството бе прожектиран документалният филм „Христо Ботев. Живот и дело”.

На 06.06.2017 г. от 11.30 ч. в зала „ Изкуство ” на РБ” Д.Талев” се проведе съвместна инициатива на отдел „ Заемна за възрастни ” и ученици от 7 „а” клас при III ОУ”Д.Талев” Благоевград с преподавател по български език и литература , г-жа Жасмина Борисова на тема :
140 години от рождението на Елин Пелин / 1877 – 1949 /
Библиотекар от отдел „Заемна за възрастни ” представи мултимедийна презентация за :
 Живота и творчеството на Елин Пелин /Димитър Иванов Стоянов / . Описанието на българското село заема централно място в творчеството му и това е причината да го наричат „ певец на българското село”.
 Кръгът „Развигор”
 Библиотекар /1903-1907 /
Ученици от 7 „а” клас направиха анотации на произведения на Елин Пелин.
Решаване на кръстословица, съставена на база живот, творчество и произведения на Елин Пелин от учениците.
Група ученици представиха сбит преразказ на „ По жътва ”.
Рецитал на стихотворението Отечество любезно / Иван Вазов /, написано на шопски диалект от Елин Пелин.
Лято в библиотеката
Детският отдел е пълен с деца. Те идват с желание при нас. Днес 6 юни в библиотеката се записаха над 40 нови деца. Около 100 деца дойдоха днес за нови книги от препоръчителните списъци за четене на автори, изучавани в училище.
Организирахме и Лятно кино - прожекция на филма "Матилда" за ученици от ІІІ "б" клас на V СУ с ръководител г-жа Анка Стоицова.
С учениците от ІV клас на ІІ ОУ "Димитър Благоев с ръководител г-жа Мария Стоилова организирахме Екскурзия в библиотеката.
Лятно кино – прожекция на филма „Книга за джунглата”с екскурзия в библиотеката
На 7 юни в Детския отдел на библиотеката дойдоха ученици от V СУ „Георги Измирлиев” с ръководители г-жа Ася Разсолкова, г-жа Райна Чимева и г-жа Румяна Василева. Първокласниците с голям интерес гледаха филма „Книга за джунглата” по популярния роман на Ръдиард Киплинг.
Библиотекар от отдела изнесе и беседа на децата за фонда на отдела, за възможностите за ползване на Заемната и на Читалнята на Детския отдел.
В Детския отдел пристигна и журналист Агнес Манова от БНР Благоевград. Тя взе интервюта от децата, учителките, представител на Детския отдел и от майките на деца – читатели за интереса им към четенето, книгите и дейността на Детския отдел през лятото.
На 07.06. 2017 г. от 13.30 ч. отдел "Читални" представи пред ученици от VI а клас при Второ ОУ "Д. Благоев" с класен ръководител г-жа Михова и VIа и VIг клас при Трето ОУ "Д. Талев" с ръководител г-жа Цонева, мултимедийната презентация "Еньовден", с която продължи традицията да запознава подрастващите с българските празници и обреди. Децата с интерес и внимание изгледаха презентацията, която разкри пред тях характерните традиции на този празник - за лятното слънцестоене, за билките и тяхното лековито и магическо значение, за обичая "Ладуване" и "Еньова буля".
Лятото в библиотеката продължава. Децата идват на групи или самостоятелно и се впускат в приключения с приказните герои.
Днес - 9 юни организирахме три детски тържества.
Екскурзия в библиотеката в първокласниците на г-жа Андонова от ІІ ОУ „Димитър Благоев”
На 9 юни от 10 ч. в Заемната на Детския отдел дойдоха първокласници от ІІ ОУ „Димитър Благоев” с ръководител г-жа Андонова. Децата получиха годишни читателски карти за библиотеката. Всяко дете си взе книжки от препоръчителната литература за втори клас и занимателни детски енциклопедии. Децата разглеждаха фонда на отдела, четоха откъси от детски книжки и се радваха на хубавите книжки.
Лятно кино с ученици от V СУ с ръководители г-н Любчо Тиляшев и г-жа Снежана Златинова
На 9 юни сутринта ни посетиха нова група ученици от V СУ. Този тъп бяха класовете с ръководители г-н Любчо Тиляшев и г-жа Снежана Златинова. И тези деца като другите ученици от V СУ пожелаха да гледат игралния филм „Матилда” с участието на Дани де Вито. Малчуганите с голям интерес гледаха филма с приключенията Матилда, огромната й любов към четенето и за нейните магически сили, за ужасната г-жа Трънчбъл и за прекрасната г-ца Хъни .
Ден на околната среда – 5 юни.
На 9 юни от 13.30 часа в Читалнята на Детски отдел се проведе Ден на околната среда по случай празника. Денят на околната среда представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда.
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и деца от частна занималня Happy Kids House.
Библиотекар от отдела представи на учениците научно-популярни филми за опазването на околната среда и им разказа за замърсяваните от човека, за изчезващи природни видове, за начините на пестене на енергия и др.
Децата цяла седмица от 5 до 9 юни работиха по своите проекти за околната среда и на 9 юни ги представиха в библиотеката. Презентациите бяха със състезателен характер. Учениците бяха разделени на четири отбора. Всеки отбор имаше конкретна задача – замърсители на ОС, природни бедствия, замърсяване на водата, човека и влиянието му върху околната среда. Имаше жури и наградени отбори. Децата получиха грамоти за добро представяне.
От библиотеката бяха подготвили за децата и рисунки, тематично свързани с околната среда. Малчуганите с голямо старание оцветиха и дорисуваха картините. С готовите рисунки направихме чудесна изложба в библиотеката.
На 12 юни в Детския отдел на библиотеката дойдоха бъдещи първокласници от V СУ „Георги Измирлиев” с ръководител г-жа Катюша Чимева. Децата с голям интерес гледаха филма „Пипи Дългото Чорапче” по популярния роман на Астрид Линдгрен.
Библиотекар от отдела изнесе беседа на децата за фонда на отдела, как се става читател на библиотеката и за възможностите за ползване на Заемната и на Читалнята на Детския отдел.
Лятото в библиотеката продължава. Днес ни посетиха ученици от ІІ ОУ „Димитър Благоев” с ръководител г-жа Мария Стоилова и от V СУ „Георги Измирлиев” с ръководител г-жа Румяна Василева. Дойдоха да се запишат в библиотеката и да си вземат книги и много деца с родителите им.
Екскурзия в библиотеката с ученици – завършен І „а” клас от V СУ с ръководител г-жа Румяна Василева
На 13 юни от 10.00 ч. в Заемната на Детския отдел на библиотеката дойдоха децата от завършен І „а” клас от V СУ „Георги Измирлиев” с ръководител г-жа Румяна Василева. Учениците станаха наши читатели и получиха годишни карти за библиотеката. Бъдещите второкласници си взеха книжки за дома – популярни приказки, детски енциклопедии и др.
Детска работилница под надслов „Свързване на хората с природата”
На 13 юни от 10.00 ч в Читалнята на Детския отдел на библиотеката организирахме Детска работилница под надслов „Свързване на хората с природата”, посветена на опазването на околната среда.
В работилницата взеха участие ученици от ІІ ОУ „Димитър Благоев” с ръководител г-жа Мария Стоилова. Децата оцветяваха картини за околната среда и за хармоничното свързване на хората с природата. С готовите рисунки бе организирана изложба във ІІ ОУ „Димитър Благоев”. Малчуганите гледаха и научно-популярни филми за човека и природата и за околната среда.

Викторина - състезание „Най-добър художник“
Викторина - състезание „Най-добър художник“ се проведе днес в Регионална библиотека – Благоевград. В битката мериха сили малките художници от Второ основно училище „Димитър Благоев“, участници в групите по интереси „Арт ателие“ с ръководител Людмила Попова и „Багри - изкуството да творим“ с ръководител Екатерина Христова.
Учениците изразиха по неповторим начин в творбите си своите мечти, стремежи и детски свят, както и показаха завидни познания в областта на изобразителното изкуство и българските художници. Учениците представиха презентации за известни български художници – Захарий Зограф, Димитър Гюдженов, Васил Стоилов Антонов, Дечко Узунов и Владимир Димитров – Майстора. Проведе се и викторина с въпроси за велики художници.
В края на мероприятието бе организирана изложба. Изявата е по Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“.
Екскурзия в библиотеката и лятно кино – „Лукчо”
На 16 юни от 10.00ч. в библиотеката дойдоха ученици от V СУ „Георги Изморлиев” – завършен ІІ клас с ръководители г-жа Валя Симидчийска и г-жа Радослава Стойчева. Деца се записаха за наши читатели и получиха годишни карти за Детския отдел. Малчуганите разгледаха фонда на Заемната на Детския отдел, чуха беседа от библиотекар за правилата в отдела и си взеха книжки за дома. Децата разгледаха и Читалнята на Детския отдел и се настаниха в прохладната атмосфера да гледат детски филм. Бъдещите третокласници избраха филма „Лукчо” по известния роман на Джани Родари „Приключенията на Лукчо”. Децата ще изучават тази книга в трети клас.
Лятото в библиотеката продължава. Повече от 20 деца се записаха днес за нови читатели и организирахме тържества с ученици от ІІ ОУ "Д. Благоев" - Благоевград.
Литературно четене под надслов „Произведения по литература, изучавани в V клас”
На 20 юни от 9.30ч. в Заемната на Детския отдел на библиотеката дойдоха деца от ІV клас на ІІ ОУ „Д. Благоев” с ръководител г-жа Мария Стоилова. С бъдещите петокласници организирахме Литературно четене под надслов „Произведения по литература, изучавани в V клас”.
Учениците с интерес прочетоха произведенията: Древногръцки мит за произхода на боговете, преразказан от Петър Кърджилов, Библейски разказ за началото на света, преразказан или откъс от „Битие”, легендата „Господ и Дяволът правят света”, „Тримата братя и златната ябълка”- приказка, „Златното момиче” – приказка, „Троица братя града градиха” – народна песен, Фолклорен календар – Коледа, Пасха, Великден, Гергьовден, „Хайдути” – Христо Ботев, „Легенда за Рома” – приказка, „Главатарят, който искал да плени месечината”- приказка, ”Котаракът в чизми” – Шарл Перо, „Грозното патенце” – Ханс Кристиян Андерсен и Из „Похитителят на мълнии” – Рик Риърдън - откъси от Х глава.
Детска работилница под надслов „Да запазим природата”
На 20 юни от 10.00ч в Читалнята на Детския отдел организирахме Детска работилница под надслов „Да запазим природата” с ученици от ІІ ОУ „Д. Благоев” - клуб „Любители на природата” с ръководител г-жа Десислава Стоилова.
Учениците с интерес прочетоха текстове за опазване на природата, нарисуваха картини по темата и гледаха научно–популярни филми за замърсяванията, които хората причиняват на природата и необходимите мерки за запазване на биоразнообразието в планетата ни.
Изложба от детски рисунки под надслов „Човекът и природата”
На 20 юни от 12.00ч в Регионална библиотека „Д. Талев” – І етаж организирахме Изложба от детски рисунки под надслов „Човекът и природата”.
Младите художници са ученици от ІІ ОУ „Д. Благоев” - клуб „Любители на природата” с ръководител г-жа Десислава Стоилова. Децата с голямо старание нарисуваха рисунки на обитатели на планетата ни ,живеещи под земята – къртица, мравки, язовец и др. , за замърсяваните на водите и плажовете от хората, на застрашени животни, на екологични ферми, за пчелите, чаплите и др. животни, птици и насекоми.
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню