Април2017 - Новини 2017

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Библиотекари от Отдел "Читални" при Регионална библиотека "Д. Талев" - Благоевград посетиха Дом за стари хора "Света Петка" - Благоевград. Организирано беше кратко литературно четене на разкази от Чудомир. Възрастните хора получиха подаръци - вестници и списания, които да разнообразят ежеедневието им.
Детско утро под надслов „Андерсенови приказки”
На 6 април от 13.15ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Д. Талев” Благоевград се проведе Детско утро под надслов „Андерсенови приказки” по случай Деня на детската книга – 2 април и 212 г. от рождението на Ханс Кристиян Андерсен.
Участници в тържеството бяха Детският отдел на Регионална библиотека „Д. Талев” – Благоевград и ученици от ІІІ „а” клас на ІІ ОУ „Д. Благоев” – Благоевград с ръководител г-жа Екатерина Христова.
Третокласниците разказаха на съучениците си за честванията на Деня на детската книга. Група ученици представиха биографични данни за Х. К. Андерсен и за вдъхновението му да пише приказки за деца. Малчуганите прочетоха щафетно приказките „Принцесата и граховото зърно”, „Щастието може да се крие и в клонче” и „Снежният човек”.
За финал децата гледаха филмираната приказка на Анерсен „Оле затвори очички”.

Куклен театър „Котаракът в чизми”
На 7 април от 13.30 ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Д. Талев” - Благоевгрд бе представена пиесата „Котаракът в чизми” – постановка на Юлия Дживджорска. Театралното представление бе по случай Походът на книгите – тържествата, посветени на детските книги през месец април /от 2 до 23 април/ .
Гости на пиесата бяха малчуганите от ІІ клас на ІІ ОУ „Д. Благоев” – Благоевград с ръководител г-жа Десислава Стоилова.
Библиотекар от отдела разказа на децата за честването на Деня на детската книга – 2 април и тържествата, посветени на книгата. Сподели с тях, че една детска приказка може да бъде представена по различен начин – като текст, като филмче, като пиеса, като аудио приказка, комикс и др. форми.
Второкласниците с голям интерес, гледайки кукления театър преживяха заедно с приказните герои приключенията на мелничарския син, помощта, оказана му от атрактивния герой – Котаракът в чизми, принцесата, царят и злият магьосник.
Всички гости на постановката се пренесоха в красивия приказен свят, в който тържествуват доброто и любовта.
На 07.04.2017 г. от 13.30 ч. в зала "Изкуство" на библиотеката, Справочно-библиографски отдел представи пред учениците от V б клас на Второ ОУ "Д. Благоев" мултимедийната презентация "Великден". Децата с интерес и внимание се запознаха с обредите и традициите, свързани с един от най-големите християнски празници, научиха интересни техники за боядисване на великденски яйца, завещани ни още от древни времена. На събитието присъстваше и г-жа Блага Евтимова от Европейския информационен център на евродепутата г-жа Мария Габриел. Тя представи презентация, посветена на великденските обичаи по целия свят и подари книжки на учениците, свързани с екологията.
Инициативата "Шарен Великден" на Отдел "Изкуство" при Регионална библиотека "Д. Талев" - Благоевград беше посрещната с голям интерес. Библиотекар от отдела представи различни техники за рисуване на великденски яйца с естествени материали - рисуване с восък, боядисване с люспи от кромид и тревички, декупаж и др. Учениците бяха изключително впечатлени от красотата на сътвореното от тях. Ентусиазмът им ще им помогне за боядисването на яйцата със специални техники и у дома, показвайки ги на майки, братя и сестри. Нека бъдем здрави, румени и засмени и през тази година!
Бъдете благословени, скъпи читатели!
На 20 април в Читалнята на Детски отдел се проведе Детско утро под наслов "Любими приказни герои" по случай Световния ден на книгата и авторското право - 23 април. Преобразени, като приказни герои бяха учениците от III клас на XI ОУ "Христо Ботев" с ръководители г-жа Демиревска и г-жа Везенкова. Всеки показа и разказа за своя любим герой, играхме и се забавлявахме!
Празник на книгата под надслов „Приказки с поука”
На 25 април от 10.30 ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Д. Талев” – Благоевград бе организиран Празник на книгата под надслов „Приказки с поука” по повод 23 април – Световен ден на книгата и авторското право.
Участници в тържеството бяха Детският отдел на Регионална библиотека „Д. Талев” – Благоевград и потребители на социални услуги от БЗ ЗСУ към Община Благоевград. На тържеството присъстваха г-жа Маргарита Бербатова – ръководител Комплекс за социални услуги за възрастни хора с увреждания, г-жа Красимира Маникатова от Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, г-жа Катя Стефанова от Дневен център за възрасни с увреждания „Зорница” и г-жа Илонка Младенчева от Дневен център за деца с увреждания „Зорница”.
Библиотекар от отдела разказа на младите хора за 23 април – Световния ден на книгата и авторското право и за характерните особености на приказките с поука. Младежите чуха приказките „Лястовицата и птиците”, „Котката и мишката” и „Кокошката и лисицата”и отгатнаха забавни гатанки. Таня Мелниклийска от Защитено селище прочете на младите хора приказката „Чичо Пейо”.
От библиотеката за младежите бяха подготвени рисунки за оцветяване с приказни герои. Библиотекар от отдела разказа на младите хора коя рисунка от коя приказка е и кой е героят на илюстрацията. Младежите с голямо старание се включиха в рисуването.
На гостите на празника на книгата бе прожектиран и филмът на Дисни „Цар Лъв”.
От библиотеката подариха на младежите Грамоти за участие в тържеството и книги за спомен от празника.
Ден на отворените врати
На 27 април Детският отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” организира Ден на отворените врати. През деня издавахме безплатни годишни читателски карти на децата до 14 години от Благоевград.
Много деца проявиха интерес към Деня на отворените врати. През деня 306 деца получиха нови читателски карти за библиотеката ни. Едните се записаха индивидуално, а други групово – по класове. При нас се записаха групово класовете на г-жа Анка Стоицова от V СУ „Георги Измирлиев” – ІІІ „б” клас; четири начални класа ІІ ОУ ”Димитър Благоев” с ръководители г-жа Людмила Попова – ІІІ „в” клас, г-жа Десислава Стоилова – ІІ клас, г-жа Екатерина Христова – ІІІ „а”клас и г-жа Дафинка Монева – І „г” клас; шест начални класа от ІІІ ОУ „Димитър Талев” с ръководители г-жа Мила Чолакова – І „б” клас, г-жа Бояна Шарбанова – ІІ „в” клас, г-жа Сашка Стоицова – ІV „б” клас, г-жа Цветанова – ІV „г” клас, г-жа Йорданка Пармакова – ІІ „г” клас и г-жа София Рупова – І „а” клас; и един клас от ХІ ОУ с ръководител г-жа Мария Демиревска - ІІІ клас.
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню