ноември 2017 - Новини 2017

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Поетичен рецитал под надслов „Обичам те, мило Отечетство”
На 2 ноември от 10.00ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград се проведе Поетичен рецитал под надслов „Обичам те, мило Отечетство” по стихове на български поети по случай Деня на народните будители – 1 ноември.
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ОТБЕЛЯЗА 105 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЛАГОЕВГРАД
Отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Д. Талев” – Благоевград организира празничен концерт по случай 105- тата годишнина от Освобождението на Благоевград. Участие взеха талантливите деца от ФГ „Бисери”, които пяха както патриотични, така и обичани фолклорни песни от Пиринския край. Възпитаниците на госпожа Даниела Богданова от ФГ „Бисери”от Центъра за личностно и творческо развитие на Благоевград - Божидар Георгиев, Стефани Сиджимкова, Антония Златинова, Валентина Асенова, Спаска Десподска и др. просълзиха присъстващите със своето емоционално изпълнение. Талантливата Теодора Георгиева изсвири на пианото класически произведения и получи аплодисменти за своя изключителен талант. Библиотекар от библиотеката разказа на присъстващите млади читатели от II ОУ „Д. Благоев” за Освобождението на Благоевград.
Отдел "Изкуство"на Регионална библиотека и ученици от профил "Изобразително изкуство" на Национална хуманитарна гимназия "Св. св Кирил и Методий" отбелязаха 115 години от рождението на големия български художник и карикатурист Борис Ангелушев. Талантливата ученичка Петя Чилева успя да представи по интересен начин богатото творчество на неповторимия български художник. Учениците от 10,11 и 12 клас с преподаватели Александра Петкова и Илия Филипов слушаха с интерес разказите на библиотекар от отдел "Изкуство" и на Петя Чилева. Гост на събитието бе и госпожа Ангелина Григорова - класен ръководите на 12 кл. Изненада за учениците бе, че Борис Ангелушев е основоположник на книгооформлението в България и че именно той създава корицата на първия брой на списание „Жената днес“, както и че той илюстрира „Снаха“ от Георги Караславов, „Приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен, „Септември“ от Гео Милев, „Домашно огнище“ от Елин Пелин, „Чичо Томовата колиба“ от Хариет Бичър Стоу, „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, „Немили-недраги“ от Иван Вазов, „Съдбата на човека“ от Михаил Шолохов.
Автор е и на графичния дизайн на първите броеве на списание „Космос“. През 1962 г. са издадени многобройни пощенски марки, създадени от Борис Ангелушев както на принципа на гравюрата, така и с мека четка. За тяхното графично оформление създава и експериментира с нови шрифтове, които по-късно използва в областта на книжния дизайн и илюстрацията.
Детско утро под надслов „Моите любими герои от Астрид Линдгрен”
На 14 ноември от 12.30ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград се проведе Детско утро под надслов „Моите любими герои от Астрид Линдгрен” по случай 110 г. от рождението на Астрид Линдгрен – шведска детска писателка (родена на 14.11.1907) .
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІІ клас на ІІ ОУ „Д. Благоев” с ръководител г-жа Виолина Стойнева.
Група ученици представиха живота и творчеството на Астрид Линдгрен. Други ученици бяха с костюми на своите любими герои – Пипи Дългото Чорапче, Карлсон, който живее на покрива, Емил от Льонеберия, Братята с лъвски сърца, Роня - дъщерята на разбойника, Кати и много други и представиха интересни откъси от книгите на писателката.
Третокласниците нарисуваха своите любими герои. С детските рисунки направихме изложба в библиотеката. Учениците гледаха и анимационния филм „Пипи Дългото чорапче” по популярния рома на Астрид Линдгран.
За своето усърдие и добра подготовка за тържеството децата получиха грамоти от Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград.

На 15.11.2017 г. в зала "Изкуство" на Регионална библиотека "Димитър Талев" проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христов представиха книгата "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност".Интродукция направи преподавателя в Американския университет проф. Евелина Келбечева.
Детско утро под надслов „Моето семейство”
На 16 ноември от 10.00ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград се проведе Детско утро под надслов „Моето семейство” по случай Деня на християнското семейство 21 ноември.
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІV клас на ІІ ОУ „Д. Благоев” с ръководител г-жа Людмила Попова.
Учениците споделиха какво знаят за Деня на християнското семейство, откога се чества и каква е символиката на празника. Децата оцветиха рисунки с икони, посветени на празника „Въведение Богородично”. С детските рисунки направихме изложба в библиотеката.
За финал бяха прожектирани филмчета от „Библиотека православно християнче” за празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство.
Четвъртокласниците с голямо старание и умения на добри художници бяха изработили проекти за празника. Всяко дете бе направило макет на къща с отварящи се прозорчета и вътре бяха нарисували семействата си. За своето усърдие и добра подготовка за тържеството децата получиха грамоти от Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград.
Детско утро под надслов „Астрид Линдгрен – „палавата” писателка”
На 17 ноември от 10.30ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград се проведе Детско утро под надслов „Астрид Линдгрен – „палавата” писателка” по повод 110г. от рождението на писателката и 15 години от смъртта й.
Участници в тържеството бяха Детският отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград и ученици от ІІ клас на ІІІ ОУ „Димитър Талев” – Благоевград с ръководител г-жа Мила Чолакова.Гости на детското утро бяха близки на децата.
Децата бяха подготвили чудесна програма за тържеството. Момичетата бяха малки „Пипи-та” – всички те бяха сплетени на две плитки, с разноцветни чорапи, с лунички по лицата и с разноцветни роклички с кръпки по тях. Учениците разказаха за живота и творчеството на Астрид Линдгрен и нейните литературни герои. Критиците наричат шведската писателка Астрид Линдгрен – „палавата” детска писателка. В нейните романи всички герои са палави деца, които измислят много шеги и закачки, вършат лудории и се забавляват. Второкласниците разказаха и различни случки от романите „Пипи Дългото чорапче”, „Карлсон, който живее на покрива „ и „Емил от Льонеберия”.
За финал децата с голям интерес гледаха анимационния филм „Пипи Дългото чорапче”.
Ученически празник под надслов „Децата – бъдещето на планетата”
На 20 ноември от 12.30ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев”– Благоевград се организира Ученически празник под надслов „Децата – бъдещето на планетата” по повод 20 ноември - Световния ден на детето и 21 ноември – Въведение Богородично.
Участници в празника бяха Регионална библиотека „Димитър Талев”– Благоевград и ученици от VІІ „а” и VІІ „г”класове на ІІІ ОУ „Димитър Талев”– Благоевград с ръководители г-жа Теодора Цонева и г-н Веселин Колев.
Библиотекар от отдела разказа на учениците за Световния ден на детето - 20 ноември. На тази дата през 1959 г. на Общото събрание на ООН е приета Декларация за правата на детето, в която основният принцип е: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе ".
Седмокласниците разказаха за празника „Въведение Богородично” - откога се чества, защо точно този празник на Дева Мария е избран за ден на християнското семейство и как семействата честват в настоящето този светъл празник.
Учениците чуха църковни песнопения, посветени на Въведение Богородично, гледаха филм от „Библиотека православно християнче” и документален филм на БНТ 1, посветен на Деня на християнското семейство.
За финал децата се почерпиха с празнична питка за здраве.

Днес 24.11.2017 г. от 10.00 ч.в зала „Изкуство” на IVетаж Регионална библиотека „Димитър Талев” – отдел „Заемна за възрастни” проведе инициатива на тема: „ Ние сме Трето ” съвместно с учениците от IV„г” клас при III OУ,, Димитър Талев “ с класен ръководител г-жа Славка Чапкънова.
Събитието започна с изпълнение на химна на Трето основно училище от учениците. Кратка мултимедийна презентация за основаването и развитието на училището представи библиотекар от отдел”ЗВ”.
Ученици прочетоха своите съчинения и стихотворения /участващи в конкурса/ на тема :” Ние сме Трето”.
Г-жа Райка Христова – директор на РБ „Д.Талев” награди с грамоти победителите от проведения конкурс занай- добро съчинение на тема: „Ние сме Трето” и победителите от проведения конкурс - изложба за най - хубава рисунка на тема: „ Ние сме Трето .
Студенти от специалност „Връзки с обществеността“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ потънаха в необятната сфера на книгите
Бъдещите специалисти по професионални комуникации от втори и четвърти курс на специалност „Връзки с обществеността“ организираха съвместно с Регионална библиотека „Д. Талев“ – Благоевград дискусия на тема „Рекламната политика на библиотеката“ на 28 ноември 2017 г. Зала „Изкуство“ на местната културна институция вдъхнови лектора Елена Петкова и присъстващите да дебатират какви са актуалните средства за комуникация с читателската аудитория и за популяризиране на книгата. Консенсус се постигна по повод необходимостта да се провежда комуникационна политика на основата на интерактивни директни срещи с отделните таргет групи.
Г-жа Елена Петкова представи пред студентите предизвикателствата пред специфичния продукт – съвременната книга, сред които основно са слабият интерес от страна на младите хора и до известна степен липсата на финансови ресурси за инвестиране в дългосрочни комуникационни кампании. Г-жа Петкова призова бъдещите професионалисти по PR да не ограничават полето на своята реализация и ги покани за стажанти в организирането и отразяването на събития на регионалната библиотека.
Публичната лекция е в рамките на разширеното сътрудничество академизъм-практика, което катедра „Връзки с обществеността“ активно поддържа на местно ниво. Работното посещение в Регионална библиотека „Д. Талев“ - Благоевград е синхронизирано с учебната програма по дисциплината „Основи на рекламата и брендинга“, водена от доц. д-р Славянка Ангелова и гл. ас. д-р Любомира Христова.
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню