октомври 2017 - Новини 2017

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Под наслов : "Помни своето минало" Справочно-библиографски отдел и отдел "Читални" представиха пред ученици от 7А и 6 Д клас на Трето ОУ "Д. Талев" с класни ръководители г-жа Цонева и г-жа Крънджилска, мултимедийна презентация, посветена на 105-годишнината от освобождението на града от турско робство. На събитието присъства и д-р Елена Чалгънова от Регионален исторически музей, която разказа интересни факти за Балканската война и боевете, довели до освобождението на нашия град. Учениците посрещнаха с интерес презентацията, включиха се активно с въпроси по изнесената тема.
Изложбата „Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането“ гостува в периода 3 – 26 октомври 2017 г. в Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград.
С удоволствие представяме на жителите и гостите на Благоевград една експозиция, която е продукция на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив с автор Александър Гьошев.
Тя е свързана с важни етапи от развитието на националния символ на българите – лъвът,в различни сфери през Възраждането – изобразително изкуство, печатна графика, революционна дейност, борба за независимост, литература, книгоразпространение, хералдическа практика.
Изложбата представя книжовни паметници и произведения на изкуството по българските земи и проследява припознаването на лъвския символ от българите като национален през Възраждането.
Освен в страната, тя е гостувала в Русия, Чехия и Румъния.
Изложбата е експонирана на II етаж /Заемна за възрастни/ в Регионална библиотека и маже да бъде разгледана свободно от всички граждани.
Заповядайте!
На 04.10.2017г. от 11.45 ч. в зала „Изкуство” на Регионална библиотека
„ Димитър Талев” - отдел „Заемна за възрастни ” проведе
среща - разговор на тема: „Благоевград – минало и настояще” съвместно с ученици от IX „Б” клас при НХГ „ Св.Св.Кирил и Методий ” във връзка със
105 години от Освобождението на Горна Джумая от турско робство – 5 октомври 1912.
Библиотекари от отдел „ Заемна за възрастни ” представиха и мултимедийна презентация със снимков материал за историческите събития довели до тази заветна дата за българите от Пиринския край и развитието на Благоевград през годините до днес. Учениците отговориха на въпроси свързани с историята на града. След приключване на срещата разгледаха библиотеката.
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА ОТБЕЛЯЗА 105 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЛАГОЕВГРАД
На 4 октомври 2017 г. отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Д. Талев” – Благоевград организира празничен концерт по случай 105- тата
годишнина от Освобождението на Благоевград. Участие взеха талантливите деца от ФГ „Бисери”, които пяха както патриотични,
така и обичани фолклорни песни от Пиринския край. Възпитаниците на госпожа Даниела Богданова от ФГ „Бисери”от Центъра за
личностно и творческо развитие на Благоевград - Божидар Георгиев, Стефани Сиджимкова, Антония Златинова, Валентина
Асенова, Спаска Десподска и др. просълзиха присъстващите със своето емоционално изпълнение. Талантливата Теодора Георгиева
изсвири на пианото класически произведения и получи аплодисменти за своя изключителен талант. Библиотекар от библиотеката
разказа на присъстващите млади читатели от II ОУ „Д. Благоев” за Освобождението на Благоевград.
Детско утро под надслов „Франклин – темата за приятелството”
На 25 октомври от 13.00 ч. в Читалнята на Детски отдел се проведе Детско утро под надслов „Франклин – темата за приятелството”. Автор на поредицата детски книжки за костенурчето Франклин е канадската писателка Полет Буржоа. Книжките са с възпитателна цел. Авторката започва да пише поредицата от книжки Франклин за своите деца. Голяма част от книгите са вдъхновени от случки със собствените й деца. Те са преведени и филмирани в много страни.
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІ клас на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” с ръководител г-жа Виолета Узунова.
Децата гледаха филмчето „Франклин има лош ден” по едноименната книжка на Полет Буржоа. Епизодът е посветен на темата за приятелството – когато приятелката на Франклин – Видричка се премества да живее на друго място той е много тъжен. Децата коментираха постъпките на анимационните герои. Разбраха, че когато детето е тъжно, може да сподели проблема с родителите си и да стигнат заедно до правилното решение, и че приятелите си остават приятели, макар и разделени от пространството.
Второкласниците оцветиха картинки с Франклин и неговите приятели. С детските рисунки направихме изложба в библиотеката
Тържествен рецитал под надслов „Поклон пред Вас, Будители народни”
На 31 октомври от 12.00 ч. в Читалнята на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” Благоевград се проведе Тържествен рецитал под надслов „Поклон пред Вас, Будители народни” по случай Деня на народните будители – 1 ноември с цел почитане паметта на българските възрожденци – писатели и революционери и възпитаване на децата в дух на родолюбие.
Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІ ОУ „Д. Благоев” - ІІІ клас с ръководител г-жа Десислава Стоилова.
Библиотекар от Детския отдел изнесе беседа за българския национален празник – Ден на народните будители. Учениците разказаха за български възрожденски будители и декламираха литературни произведения, посветени на тях. На учениците бе прожектиран документален филм за празника на народните будители.
Участниците в тържеството получиха грамоти за празника от Регионална библиот
ека „Д. Талев”.
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню